Ξεφυλλίστε όλο το πρόγραμμα

Πέμπτη, 25/4/2024

17∶00 - 18∶30

Ένα παιχνίδι γνώσεων πάνω σε εστιασμένα διλήμματα 10 πραγματικών περιστατικών. Ο συντονιστής, με μία διαφάνεια, παρουσιάζει το ξεκάθαρο δίλημμα από ένα περιστατικό και ζητά τη γνώμη κάθε ομάδας χωριστά. Η μία ομάδα αποτελείται από νέους Ουρολόγους με εξειδίκευση στο θέμα και η δεύτερη από μεγαλύτερους, έμπειρους, στο αντικείμενο, συναδέλφους. Μια «συνάντηση» γενιών, μια σκυταλοδρομία γνώσης λοιπόν. Στο τέλος, πάλι με 1-2 διαφάνειες ο συντονιστής ενημερώνει για τον δικό του χειρισμό και την έκβαση του περιστατικού.
Ομάδα Α: Δημήτρης Μέμμος, Ιωάννης Μυκονιάτης
Ομάδα Β: Σπύρος Καμπάνταης, Θοδωρής Τόκας

Συντονιστής:

Παπατσώρης Αθανάσιος
18∶30 - 19∶00 Coffee break
19∶00 - 20∶00

Πλέον η διατήρηση της εκσπερμάτισης ενδιαφέρει τους άντρες και μάλιστα τους κρατά μακριά από την αντιμετώπιση της ΚΥΠ, έστω και αν τα συμπτώματα επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Έχουν σοβαρές εναλλακτικές λύσεις;

20∶00 - 21∶00

Ασθενής με βιοχημική υποτροπή μετά ριζική προστατεκτομή με PSA=0,7 και PSADT=9. Τα κακά νέα συντρίβουν τον ασθενή. Ο καρκίνος υπάρχει ακόμη μέσα του. Πώς θα τον εντοπίσει; Πώς θα δώσει τη μάχη; Τι πρέπει να κάνει;

Παρασκευή, 26/4/2024

8∶30 - 10∶30

Συντονιστής:

Τζώρτζης Βασίλειος
ΜΕΡΟΣ Α: Το πολυεργαλείο mpMRI

Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία έχει γίνει ένα πολυεργαλείο στη διάγνωση (κατευθυνόμενες βιοψίες), στη σταδιοποίηση (εντόπιση όγκου και εξωκαψική επέκταση), στον σχεδιασμό της προστατεκτομής ή της ακτινοθεραπείας και τέλος στην παρακολούθηση (active surveillance-βιοχημική υποτροπή) του καρκίνου του προστάτη. Πόσο σωστά τη χρησιμοποιούμε και ποιοι είναι οι περιορισμοί;

ΜΕΡΟΣ Β: Η εποχή του PSMA PET

Το PSMA PET αλλάζει τα δεδομένα στον καρκίνο του προστάτη. Ο ακριβής εντοπισμός έχει τόσο διαγνωστική αξία, όσο και θεραπευτική. Ποιες είναι οι ενδείξεις, ποια τα πλεονεκτήματα, πόσο αλλάζει τον διαγνωστικό/θεραπευτικό αλγόριθμο; Πρακτικές συμβουλές για την επόμενη μέρα στο ιατρείο.

10∶30 - 11∶00 Coffee break
11∶00 - 12∶00

Ο ασθενής με λιθίαση νεφρών/ουρητήρα έχει ξενυχτήσει στο διαδίκτυο για να μάθει τα πάντα για το πρόβλημά του. Επισκέπτεται Ουρολόγους, αναζητώντας 2η γνώμη, για να λύσει απορίες και να αποφασίσει για την εγχείρηση. Προσπαθεί να καταλήξει στην καλύτερη επιλογή.
Στον ρόλο του ασθενή
ο Δημήτρης Μέμμος που επισκέπτεται τους:
Σπύρο Καμπάνταη, Παπατσώρης Αθανάσιος, Θοδωρή Τόκα

12∶00 - 13∶30

Ένα παιχνίδι γνώσεων πάνω σε εστιασμένα διλήμματα 10 πραγματικών περιστατικών. Ο συντονιστής, με μία διαφάνεια, παρουσιάζει το ξεκάθαρο δίλημμα από ένα περιστατικό και ζητά τη γνώμη κάθε ομάδας χωριστά. Η μία ομάδα αποτελείται από νέους Ουρολόγους (ο πρώτος, ειδικευόμενος με ερευνητική παρουσία ήδη στο θέμα) και η δεύτερη από έμπειρους στο αντικείμενο συναδέλφους. Μια «συνάντηση» γενιών, μια σκυταλοδρομία γνώσης λοιπόν. Στο τέλος, πάλι με 1-2 διαφάνειες, ο συντονιστής ενημερώνει για τον δικό του χειρισμό και την έκβαση του περιστατικού.
Ομάδα Α: Νίκος Πυργίδης, Λάζαρος Τζελβές
Ομάδα Β: Θοδωρής Τόκας, Ευάγγελος Φραγκιάδης
Ερωτήσεις υποβάλλει ο Ανδρέας Σκολαρίκος

13∶30 - 17∶00 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
17∶00 - 19∶00

Τι κάνουμε όταν αποτύχει το BCG; Τι κάνουμε σε high grade ουροθηλιακό καρκίνο κύστης; Η κυστεκτομή είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή; Αν η κυστεκτομή δεν είναι εφικτή ή επιθυμητή; Ποιες είναι οι νέες θεραπείες και πόσο δοκιμασμένες είναι; Δύο ειδικευόμενοι "δοκιμάζονται" και ακολουθούν τα σχόλια δύο ειδικών στο θέμα.
Σχολιαστές: Ανδρέας Σκολαρίκος, Πέτρος Σουντουλίδης

19∶00 - 19∶30 Coffee break
19∶30 - 20∶30

Ασθενής 65 ετών με μεταστατικό ορμονοευαίσθητο καρκίνο του προστάτη. Το μετέωρο βήμα του ουρολόγου στον λαβύρινθο της θεραπευτικής αλληλουχίας.

Σάββατο, 27/4/2024

8∶30 - 10∶30

Ένα παιχνίδι γνώσεων πάνω σε εστιασμένα διλήμματα 10 πραγματικών περιστατικών. Ο συντονιστής, με μία διαφάνεια, παρουσιάζει το ξεκάθαρο δίλημμα από ένα περιστατικό και ζητά τη γνώμη κάθε ομάδας χωριστά. Η μία ομάδα αποτελείται από τη νέα γενιά ειδικών της λειτουργικής Ουρολογίας και η δεύτερη – όπως και ο συντονιστής- από τους παλιούς δασκάλους του Σχολείου. Μια «συνάντηση» γενιών, μια σκυταλοδρομία γνώσης λοιπόν. Στο τέλος, πάλι με 1-2 διαφάνειες, ο συντονιστής ενημερώνει για τον δικό του χειρισμό και την έκβαση του περιστατικού.
Ομάδα Α: Βασίλης Σακαλής, Μιχάλης Σαμαρίνας
Ομάδα Β: Ιωάννης Αδαμάκης, Αναστάσιος Αθανασόπουλος
Ερωτήσεις υποβάλλει ο: Απόστολος Αποστολίδης

10∶30- 11∶00 Coffee break
11∶00 - 12∶30

Ο ασθενής μηδένισε το PSA του μετά από ρομποτική ριζική προστατεκτομή, αλλά υποφέρει από ακράτεια. Έχουν περάσει 15 μήνες και ακόμη κυκλοφορεί με πάνες. Επισκέπτεται Ουρολόγους, αναζητώντας 2η γνώμη, για να λύσει απορίες και να αποφασίσει. «Είμαι έτοιμος να δοκιμάσω κάθε πιθανή, ακόμη και πειραματική, λύση», δηλώνει. «Δεν θέλω να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου με τις πάνες».
Στον ρόλο του ασθενή
ο Γιώργος Κουσουρνάς που επισκέπτεται τους:
Ιωάννη Αδαμάκη, Αναστάσιο Αθανασόπουλο, Απόστολο Αποστολίδη

12∶30 - 13∶30

Η νυκτουρία αποτελεί ένα από τα πλέον βασανιστικά συμπτώματα στην Ουρολογία. Να βιώνει κάποιος 3-4 αφυπνίσεις για ούρηση σημαίνει κακό ύπνο, κόπωση την άλλη μέρα, μείωση της δημιουργικότητας / παραγωγικότητας και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Η έρευνα έχει επικεντρωθεί στο πρόβλημα αρκετά χρόνια τώρα. Ο πλέον κατάλληλος ομιλητής θα προσεγγίσει τη νέα γνώση. Υπάρχει ουσιαστική λύση;

13:30 - 17∶00 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
17∶00 - 19∶00

Ένα καθημερινό Ουρολογικό περιστατικό κατέληξε στα χέρια των νομικών. Ιατρική αμέλεια; Δύο έγκριτοι νομικοί με εμπειρία στο θέμα αντιδικούν. Δυο ειδικοί πραγματογνώμονες καταθέτουν. Η τελική κρίση ανήκει στον πολύπειρο Πρόεδρο του δικαστηρίου.
Αντίδικοι: Εύαγγελος Ζαμπίτης, Σωτηρία Νικούλη
Πραγματογνώμονες: Γεράσιμος Αλιβιζάτος, Ανδρέας Σκολαρίκος
Πρόεδρος: Χάρης Ταγαράς

19∶00 - 19∶30 Coffee break
19∶30 - 20∶30

Γυναίκα εμμηνοπαυσιακή, 54 ετών, σε νέα σχέση 2 χρόνια, με ιστορικό 4 επεισοδίων ουρολοιμώξεων στη διάρκεια της σχέσης. Συγχρόνως παραπονείται για πρακτικά επώδυνες σεξουαλικές επαφές. Ζητά απελπισμένα λύση. Πόσο επικίνδυνη είναι η ορμονοθεραπεία; Πώς χρησιμοποιούμε, και για πόσο χρόνο, τα παραφαρμακευτικά ενδοκολπικά σκευάσματα; Ποια βοήθεια προσφέρει η αναγεννητική ιατρική;
Σχολιάζει ο: Απόστολος Αποστολίδης

Ομιλητής:

Μίκος Θέμης
20∶30 - 21∶30

Η ορμονοθεραπεία δεν σταματά την αύξηση του PSA. Η νόσος εξελίσσεται. Ο ασθενής νοιώθει πως η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για αυτόν. Μπορεί να ελεγχθεί η νόσος; Ο Ουρολόγος έχει πλέον πολλές επιλογές, αρκεί να τις χρησιμοποιήσει σωστά. Πώς και πότε θα χρησιμοποιήσει καλύτερα τα νέα «όπλα» που διαθέτει; Πώς θα εξασφαλίσει μακροημέρευση με καλή ποιότητα ζωής στον ασθενή;

Κυριακή, 28/4/2024

8∶30 - 10∶30

Οι περισσότεροι χειρουργούμε υιοθετώντας τεχνικές από τους δασκάλους μας και από videos που πλέον έχουν κατακλύσει, ευτυχώς, το διαδίκτυο. Αρκετοί ταξίδεψαν για να δουν από κοντά διακεκριμένους χειρουργούς και να διευρύνουν τις παραστάσεις τους. Όλοι μας όμως προσαρμόσαμε αυτά που μάθαμε και στη διαδρομή «ανακαλύψαμε» απλές πρακτικές, ιδιαίτερα χρήσιμες και στα πιο απλά χειρουργεία. Μέσα από μικρά ερασιτεχνικά videos 1-3 λεπτών (από την καθημερινή χειρουργική πράξη, με τη βοήθεια των κινητών) καταγράφουμε τέτοιους χειρισμούς που ως άθροισμα είναι ένας χειρουργικός θησαυρός για κάθε Ουρολόγο.
Παρουσιάζει ο: Δημήτρης Μέμμος

10∶30 - 11∶00 Coffee break
11∶00 - 12∶00

Ο Νόμος του Murphy είναι ένα γνωμικό ή επίγραμμα που συνήθως αναφέρεται ως: «Οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά θα πάει στραβά». Μέσα από μια σειρά ολιγόλεπτων ενδοσκοπικών χειρουργικών βίντεο παρουσιάζονται ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές τις οποίες ο Ουρολόγος καλείται να αντιμετωπίσει.
Παρουσιάζει ο: Ιωάννης Μυκονιάτης
Σχολιαστές: Στέλιος Γιαννακόπουλος, Ανδρέας Σκολαρίκος

12∶00 - 13∶30

Παρά την πρόοδο, πολλά θέματα διαγνωστικά και θεραπευτικά στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας παραμένουν ανοιχτά. Τρεις Ουρολόγοι με ιδιαίτερη ενασχόληση στο αντικείμενο επιλέγουν 4 κοινά / καθημερινά ερωτήματα / διλήμματα ο καθένας και κάνουν μια απόπειρα να δώσουν μια καταληκτική απάντηση.

16ο Uroschool 2024